Beleef het Beleg van ’s-Hertogenbosch met de route app Linie 1629

De geschiedenis van het Beleg van ’s-Hertogenbosch komt tot leven in vier gemeenten. Via de ‘Linie 1629’ route app kan iedereen op pad met twee ooggetuigen uit de Tachtigjarige Oorlog. Een app met nieuwe technieken en originele krantenberichten uit 1629 als inspiratiebron.

Gedeputeerde Marianne van der Sloot nam deze tijdreis-app officieel in gebruik op maandag 9 september. De fietsroute Linie 1629 volgt de restanten van de aangelegde vestingwerken uit de Tachtigjarige Oorlog. Een route van 49 kilometer door ’s-Hertogenbosch, Heusden, Sint-Michielsgestel en Vught.

Twee perspectieven

Dankzij de Linie 1629 app krijgt deze fietsroute een extra dimensie. Met nieuwe technieken zoals Augmented en Virtual Reality, maar ook met twee perspectieven. De app vertelt het verhaal van de Nederlandse Republiek en de Spaanse Nederlanden, van noord en zuid, van protestanten en katholieken, en van de twee gidsen Jan van Hilten en Abraham Verhoeven. Dit zijn de verslaggevers die met je mee op pad gaan en ieder vanuit eigen perspectief vertellen. Van de Nederlandse Republiek én van de Spaanse Nederlanden.

Originele krantenberichten

De twee vertelpersonages zijn niet zomaar gekozen, ze hebben echt bestaan. Jan van Hilten was hoofdredacteur van een krant in Amsterdam. Abraham Verhoeven publiceerde een krant in Antwerpen. De dialogen van deze gidsen zijn gebaseerd op echte teksten van hun kranten destijds. Vrijwilliger Rob Braam is de archieven ingedoken en wist de historische kranten van de Nederlandse Republiek en de Spaanse Nederlanden te achterhalen en te ‘hertalen’ naar deze tijd.

Beeld van de krant uit 1629 uitgegeven in Amsterdam.

Fakenews

Op locatie aangekomen krijgt de gebruiker een melding en vertellen de twee personages over de belangrijke punten en verhalen van het Beleg van ’s-Hertogenbosch. Van oorlogsvoering en religie tot het dagelijks leven. Dit doen zij ieder vanuit hun eigen perspectief en volledig in karakter. Zo vertelt een personage rooskleurig over een situatie of worden cijfers overdreven en wordt hij dan gecorrigeerd door de ander. Ook toen was er al ‘fakenews’. De app bevat eigenlijk twee lagen. De ludieke dialogen met de gidsen, maar ook een diepere laag met feitjes, afbeeldingen, kaarten en de originele krantenberichten uit 1629.

Augmented en Virtual Reality

De app is uniek qua toepassing, content en techniek. Via de camera op je telefoon kun je de twee gidsen laten verschijnen in Augmented Reality (AR). Zo staan de twee personages in AR recht voor je en voeren zij een dialoog. Ondertussen kun je driedimensionaal om ze heen lopen of naar ze toelopen. Hiervoor zijn 3D geanimeerde personages ontwikkeld. Op een aantal punten zijn 360-graden panorama’s te openen. Hier kun je in Virtual Reality (VR) zien hoe oude vestingwerken en schansen er uit zagen in 3D.

Meer informatie en downloaden

De Linie 1629 route app is geproduceerd in samenwerking met gemeente ’s-Hertogenbosch, Vught, Sint-Michielsgestel en Heusden, en Stichting de Groene Vesting. Het ontwerp en de technische realisatie van de app wordt gedaan door het ontwerpbureau WijDoenDingen. Kijk voor meer informatie en downloaden op: www.linie1629.nl.

We adviseren om de app te downloaden via een wifi-netwerk. Minimale specificaties smartphone: vanaf iOS iPhone 6s. Op iPhone X & XS draait de app het beste. Voor Android zie de volledige lijst met ondersteuning voor Augmented Reality.

Heb je een iPhone?

Heb je een Android smartphone?

Gebruik de bovenstaande verwijzingen naar de app store van Apple of Google of zoek in de app store naar: Linie 1629.