Beeldmateriaal offline

Erfgoed ’s-Hertogenbosch heeft besloten alle scans van anonieme foto’s en/of prentbriefkaarten offline te halen. Het gaat om 35.000 afbeeldingen. Onlangs veroordeelde de kantonrechter in Den Haag Erfgoed Leiden tot een boete voor het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten. Als gevolg van dit vonnis vinden wij het niet langer verantwoord om dit soort afbeeldingen online beschikbaar te stellen. 

Ook andere archiefinstellingen verwijderen steeds meer historisch beeldmateriaal van hun websites. Daarmee worden de resultaten van vele jaren digitaliseringsbeleid tenietgedaan. De branchevereniging van archiefinstellingen Brain slaat alarm.

Anonieme makers

Archiefinstellingen doen veel onderzoek om rechthebbenden op te sporen en afspraken met hen te maken voordat ze afbeeldingen op internet publiceren. In het geval van oude prentbriefkaarten is meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart, maar wel wie de uitgever is. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen na 70 jaar; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na de dood van de maker. Archiefinstellingen verkeerden daarom in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten publiceren. Nu blijkt dat dat toch niet zo is.

Hoger beroep

Erfgoed Leiden heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. De zaak wordt ondersteund door de branchevereniging. “Niet alleen onze achterban, maar vooral ons publiek wordt gedupeerd door dit vonnis,” aldus voorzitter Chantal Keijsper. “Het is van het grootste belang dat dit van tafel gaat.”

Meer informatie

Voor meer informatie over deze zaak kunt u ook kijken op website van de brancheorganisatie voor archieven: Brain. En op de website van auteursrechtenorganisatie Pictoright.