Archief Sint-Janslyceum toegankelijk gemaakt

Inschrijvingen, leerlingenlijsten, rapportlijsten, vergaderverslagen, foto’s, schoolkrantjes, klassenboeken en nog veel meer. Al dit materiaal is te vinden in het pas ontsloten archief van het Sint-Janslyceum te ’s-Hertogenbosch. Vrijwilliger René Kok heeft er bijna vijf jaar aan gewerkt, het laatste jaar bijgestaan door Lia van Grinsven. Het archief omvat de periode 1918-2007, is zo’n 75 strekkende meter lang en telt ruim 800 inventarisnummers.


René Kok en Lia van Grinsven maakten samen de inventaris van het Archief van het Sint-Janslyceum

Leraar en leerling

René Kok was docent geschiedenis op het Sint-Janslyceum. Vanuit die achtergrond werd hij door rector Van Haperen gevraagd zich om het schoolarchief te bekommeren. Dat heeft hij jarenlang gedaan. Vanuit zijn interesse in de Tweede Wereldoorlog deed hij onderzoek naar de anti-Duitse houding van rector Bauwens en naar het lot van de Joodse leerlingen, zoals Fanny Philips. Hij betreurt mede daarom nog steeds dat het archief van het Marialyceum ooit overgedragen is naar het Jeroen Bosch College en daar is verdwenen.

Het is een prachtig archief, alle leerlingenkaarten zijn er nog

Zijn rechterhand Lia van Grinsven was ooit leerling op het Marialyceum ‘De oude gevelsteen van deze meisjesschool kun je nog steeds zien bij de voordeur van Hinthamerstraat 74 (Huis73)”. Samen hebben ze vol overgave gewerkt om het archief van ‘hun’ scholen toegankelijk te maken. Een hele klus: inventariseren, nummeren, ompakken, stickeren en invoeren in de computer. Maar het was de moeite waard. René: “Het is een prachtig archief en ook erg compleet. Alle leerlingenkaarten zijn er nog. Er zit van alles in: over het begin, de oorlog, de stakingen en democratisering in de jaren zestig en de recente ontwikkelingen.”


Het omvangrijke archief van het Sint-Janslyceum netjes in moderne archiefdozen verpakt

R.K. Lycea

In 1918 werd op initiatief van onderwijspionier Dr. Hendrik Moller besloten tot de oprichting van een katholieke middelbare school in ’s-Hertogenbosch. Het Sint-Janslyceum voor jongens en het Marialyceum voor meisjes. De scholen waren, gescheiden door een brug over de Binnendieze, jarenlang gevestigd aan en achter de Hinthamerstraat (nu 74). In september 1963 werd een nieuw, gezamenlijk schoolgebouw in zuid door bisschop Bekkers ingezegend. Hier bevindt het Sint-Janslyceum zich tot de dag van vandaag.


De gebouwen van het Marialyceum (nu Hinthamerstraat 74) en het daarachter gelegen Sint-Janslyceum op een luchtfoto uit ca. 1935 (collectie NIMH, Den Haag)

Online bekijken

De inventaris is te zien en te downloaden via Sint-Janslyceum 's-Hertogenbosch 1918-2007

Vragen

Heb je hulp nodig bij onderzoek? Stuur dan een e-mail naar onze archivarissen via erfgoed@s-hertogenbosch.nl. Tijdens werktijden zijn zij ook telefonisch en via de chatfunctie op onze website te bereiken.