Archeologen vinden overblijfselen klooster in Rosmalen

Op het middeleeuwse kloosterrein Coudewater in Rosmalen hebben archeologen sporen van oude gebouwen en graven ontdekt. Op dit moment is er een nieuwbouwproject in de omgeving aan de gang. Daarom heeft BAAC in opdracht van projectontwikkelaar VOF op het voormalige kloosterterrein archeologisch onderzoek uitgevoerd. Hierdoor zijn we veel te weten gekomen over hoe het klooster er vroeger uit heeft gezien.

Het oude klooster

Over de ligging en het uiterlijk van het middeleeuwse klooster Coudewater is niet veel bekend. Veel kaarten en tekeningen zijn verloren gegaan, waardoor we maar een beperkt beeld hebben van hoe het klooster er uit heeft gezien. Door dit archeologisch onderzoek is veel nieuwe informatie over het klooster boven water gekomen.

Het bakstenen muurfundament gevonden door archeologen Het gevonden bakstenen muurfundament © BAAC

Archeoloog doet onderzoek op kloosterterrein CoudewaterArcheoloog doet onderzoek op kloosterterrein Coudewater © BAAC

Archeologen troffen een groot bakstenen muurfundament aan. Waarschijnlijk was dit deel van een kapel die bij het klooster stond. Opvallend genoeg staat het gebouw niet haaks op het klooster zoals eerder werd gedacht. Ook was de kapel noordoost-zuidwest georiënteerd terwijl kerkelijke gebouwen vrijwel altijd een oost-west richting hebben.

Graven

De archeologen vonden op het terrein ook enkele graven. Het merendeel van de begraven personen betreft vrouwen. Vermoedelijk waren dit inwoners van het klooster. Een specialist gaat onderzoek doen naar het geslacht, leeftijd, afkomst en de gezondheid van de vrouwen. Zo komen we hopelijk meer te weten over de inwoners van het oude klooster.

Toekomst

Elders op het kloosterterrein vonden archeologen een 16e-eeuwse muur van een ander kloostergebouw, sporen van een mogelijk houten gebouw, een waterloop en sporen van landbewerking. Deze vondsten worden nu bestudeerd en samengevoegd in een rapport. Zo wordt het in de toekomst nog duidelijker hoe het kloosterterrein er vroeger uit heeft gezien.

Archeoloog onderzoekt gevonden graf Archeoloog onderzoekt een gevonden graf op het kloosterterrein Coudewater © BAAC

Gemeentelijk monument

Het voormalige kloosterterrein is een gemeentelijk archeologisch monument. Voordat hier mag worden gegraven moet daarom nauwkeurig archeologisch onderzoek verricht worden. Het graven van sleuven voor kabels en leidingen kan anders mogelijk archeologische resten vernietigen. Vanwege het beschermde karakter van het gebied heeft het archeologisch onderzoek zich beperkt tot de plekken waar de sleuven worden gegraven.

Meer info