ArcheoHotspots wint de Grote Archeologieprijs

De ArcheoHotspots hebben de Grote Archeologieprijs gewonnen. De tweejaarlijkse prijs voor het project dat het beste inspeelt op de vertaling van archeologie naar het publiek werd tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 28 oktober uitgereikt in het Rijksmuseum.

ArcheoHotspots maakt archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk op verschillende plekken in het land. Het is een landelijk initiatief vanuit het Allard Pierson Museum (Amsterdam) in samenwerking met AWN-Vrijwilligers in de Archeologie, Nationale Archeologiedagen, Museum Het Valkhof en Reinwardt Academie. De ArcheoHotspots draaien op vrijwilligers die op de verschillende locaties de bezoekers begeleiden en uitleg geven. Niet in de laatste plaats worden ook deze vrijwilligers van harte bedankt.

ArcheoHotspot 's-Hertogenbosch

Ook in ’s-Hertogenbosch is sinds 2015 een ArcheoHotspot te vinden. Deze is gevestigd in het Groot Tuighuis aan de Bethaniestraat 4, de werkplaats van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. Het is dé plek waar je gratis en zonder afspraak binnen kunt lopen en kennis kunt maken met het werk van een archeoloog. Stel een vraag over een vondst, kijk mee naar een onderzoek of beleef de archeologie van heel dichtbij door zelf mee te helpen met sorteren en restaureren. Voor meer informatie: ArcheoHotspot 's-Hertogenbosch

Grote Archeologieprijs

De Grote Archeologieprijs is een initiatief van de Stichting Archeologie en Publiek (SAP) en wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op het vertalen en verbeelden van archeologie richting het publiek. Nadat de jury uit 20 inzendingen vier projecten had genomineerd mocht het publiek tijdens de hele Maand van de Geschiedenis stemmen op zijn of haar favoriete project. Ook Castellum Hoge Woerd, Museum Escape en het Dorp Zaamslag op de Kaart waren genomineerd. De ArcheoHotspots wonnen uiteindelijk met een klein verschil van 175 stemmen van Castellum Hoge Woerd.