Cursussen

Hoe doe je historisch onderzoek naar je eigen familie of woonomgeving? Hoe leer je oud schrift? Erfgoed 's-Hertogenbosch biedt daarvoor om de twee jaar een cursus genealogie en paleografie aan.

Cursus Paleografie voor beginners

De cursus paleografie voor beginners vindt plaats op de dinsdagen tussen 14:00 en 16:00 uur in maart en april 2017 en bestaat uit 8 lessen. Hierin leert u de basis van het lezen van  het oud-Nederlandse schrift. Het schrift dat in onze streken gebruikt werd van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. U krijgt eerst en korte inleiding over de ontwikkeling van het schrift. Daarna  maakt u kennis met de belangrijkste afkortings- en andere tekens. Ook leert u de wijze van transcriberen en met diverse teksten afkomstig uit het Bossche Stadsarchief. Per les krijgt u één huiswerktekst mee om thuis uit te werken.

Kosten

De kosten van de cursus inclusief lesmateriaal, koffie en thee, bedragen € 80,-. Er zijn verder geen voorwaarden verbonden aan deelname, dan betaling vooraf.

Aanmelding

Een nieuwe cursus vindt (onder voorbehoud) plaats in het voorjaar van 2019.

Aanmelden

Cursus Genealogie voor beginners

De cursus genealogie voor beginners vindt plaats in het voorjaar van 2018 en bestaat uit vijf lessen. Hierin maakt u kennis met de basisbronnen voor het doen van genealogisch onderzoek. Het is echt om uw onderzoek te beginnen dus. 

De indeling van de lessen is als volgt: 

  • Inleiding;
  • Archiefonderzoek, Burgerlijke Stand, Bevolkingsregister;
  • Doop-, Trouw- en Begraafboeken;
  • Rechterlijke/notariële archieven, Memories van successie;
  • Genealogie en computer/internet, afsluiting.

Kosten

De kosten van de cursus inclusief lesmateriaal, koffie en thee, bedragen €  50,- exclusief excursie naar het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Er zijn verder geen voorwaarden verbonden aan deelname, dan betaling vooraf. 

Aanmelding

In het najaar van 2017 kunt u zich aanmelden voor deze cursus.

Aanmelden

Cursus Boschlogie

Boschlogie is dé cursus over de cultuurhistorie van 's-Hertogenbosch. Nog steeds zijn de oprichters (Koning Willem I College, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en Afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch) de drijvende krachten achter de opleiding. 

Bekijk voor meer informatie de website Boschlogie.