Cursussen

Hoe doe je historisch onderzoek naar je eigen familie of woonomgeving? Hoe leer je oud schrift? Erfgoed 's-Hertogenbosch biedt daarvoor om de twee jaar een cursus genealogie en paleografie aan.

Cursus Paleografie voor beginners

De cursus paleografie voor beginners bestaat uit 8 lessen. Deze vinden plaats op woensdagen vanaf 13 maart tot en met 1 mei 2019 van 14.00-16.00 uur op locatie Stadsarchief.  Hierin leert u de basis van het lezen van  het oud-Nederlandse schrift. Het schrift dat in onze streken gebruikt werd van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. U krijgt eerst en korte inleiding over de ontwikkeling van het schrift. Daarna  maakt u kennis met de belangrijkste afkortings- en andere tekens. Ook leert u de wijze van transcriberen en met diverse teksten afkomstig uit het Bossche Stadsarchief. Per les krijgt u één huiswerktekst mee om thuis uit te werken.

Kosten

De kosten van de cursus inclusief lesmateriaal, koffie en thee, bedragen € 95,-. Er zijn verder geen voorwaarden verbonden aan deelname, dan betaling vooraf.

Aanmelding

U kunt zich aanmelden via erfgoed@s-hertogenbosch.nl. De aanmeldingen verwerken we in de volgorde van binnenkomst. U ontvangt dan verdere gegevens voor definitieve aanmelding en betaling.

Aanmelden

Cursus Genealogie voor beginners

De cursus genealogie voor beginners in 2018 is volgeboekt. Een nieuwe cursus wordt naar verwachting aangeboden in het voorjaar van 2020. De cursus bestaat uit vijf lessen. Hierin maakt u kennis met de basisbronnen voor stamboomonderzoek.

De indeling van de lessen is als volgt: 

  • Inleiding;
  • Archiefonderzoek, Burgerlijke Stand, Bevolkingsregister;
  • Doop-, Trouw- en Begraafboeken;
  • Rechterlijke/notariële archieven, Memories van successie;
  • Genealogie en computer/internet, afsluiting.

Kosten

De kosten van de cursus inclusief lesmateriaal, koffie en thee, bedragen €  50,- (exclusief eventuele excursie).

Aanmelding

Deze cursus voor 2018 is inmiddels volgeboekt. Een nieuwe cursus wordt naar verwachting aangeboden in het voorjaar van 2020.

 

Aanmelden

Cursus Boschlogie

Boschlogie is dé cursus over de cultuurhistorie van 's-Hertogenbosch. Nog steeds zijn de oprichters (Koning Willem I College, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en Afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch) de drijvende krachten achter de opleiding. 

Bekijk voor meer informatie de website Boschlogie.