Binnenkijken bij verbouwing erfgoedcentrum Groot Tuighuis

De verbouwing van het Groot Tuighuis tot modern en duurzaam erfgoedcentrum is bijna klaar. Begin juli levert aannemer Nico de Bont het hoofdgebouw op. De aanpassing van de aanbouw is ook al gestart. De oplevering van deze tweede fase van de verbouwing staat gepland in het najaar. In de Maand van de Geschiedenis - oktober - vindt de officiële opening plaats. Wie nieuwsgierig is naar het vernieuwde onderkomen van Erfgoed ’s-Hertogenbosch, kan al op zaterdag 9 september een bezoek brengen tijdens Open Monumentendag.

Wethouders
Wethouders Marianne van der Sloot, Ufuk Kâhya en Pieter Paul Slikker op glazen vloer tijdens bezoek aan de bouwplaats in het Groot Tuighuis

Glazen vloer

De glazen vloer op 9,5 meter hoogte springt meteen in het oog bij een rondgang over de bouwplaats in het Groot Tuighuis. De vloer is toegevoegd op de tweede verdieping, zodat warme lucht niet meer verloren gaat richting het dak. In het hele pand zijn veel vernieuwende technieken toegepast om de oude kerk te verduurzamen. Het energielabel gaat van E naar A.

Glazen vloer plaatsen
Plaatsen van de glazen vloer op 9,5 meter hoogte

Beton storten
Aanbrengen van beton over vloerverwarming

Nieuwe en oude estriken

Onder de ruim honderd jaar oude tegelvloer op de begane grond is vloerverwarming aangebracht. Alle estriken - tegels van gebakken klei - zijn hiervoor tijdelijk verwijderd en helemaal schoongemaakt. Een deel van de tegels moesten we vervangen. Hiervoor zijn nieuwe exemplaren gebakken die zoveel mogelijk lijken op het origineel.

Nieuwe kleuren

Schilders zijn de afgelopen maanden heel hard aan het werk geweest om het Groot Tuighuis meer kleur te geven. De toekomstige studiezaal van het archief is groen geschilderd. Deze verfkleur is gebaseerd op kleurhistorisch onderzoek. Het koor van de kerk op de begane grond – de voormalige Azijnfabriek – heeft een warme bruine kleur gekregen.

Koor
Het koor op de begane grond (voormalige Azijnfabriek)

Studiezaal
De toekomstige studiezaal

Vondst op de valreep

Tijdens een laatste controleronde ontdekte een vakman iets opvallends: tussen twee balken zat een klein voorwerp. Dit bleek een ruim honderd jaar oude tandenborstel te zijn. Onze archeoloog vermoedt dat de tandenborstel uit de 19e of het begin van de 20e eeuw komt. Helaas ontbreekt de kop, want dat had kunnen helpen om de borstel nauwkeuriger te dateren.

Vermoedelijk heeft een militair deze tandenborstel achtergelaten. Tot het begin van de 20e eeuw was erfgoedcentrum Groot Tuighuis namelijk een militair arsenaal. Op de tandenborstel staat "Extra Fine France". 100 jaar geleden was Frankrijk een belangrijke producent van tandenborstels. In die tijd gebruikten ook steeds meer mensen een borstel om hun tanden te poetsen. "Extra Fine" duidt op de fijnheid van de borstel.

Tandenborstel
De tandenborstel zoals aangetroffen tussen de balken  

Tandenborstel
De tandenborstel met opschrift “Extra Fine”

Terugkeer Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Begin september verhuist de gemeentelijke afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch naar het verbouwde Groot Tuighuis. Op zaterdag 9 september openen we voor het eerst de deuren voor het publiek tijdens Open Monumentendag. De officiële opening van het vernieuwde erfgoedcentrum is tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober.  

Meer informatie