Vacature: Archeologisch adviseur ruimtelijke planvorming

In een team van specialisten met een schat aan inhoudelijke kennis over het bijzondere erfgoed binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch, lever jij je bijdrage als archeoloog. Door jouw adviezen bij bouw- en gebiedsplannen in de stad, zorg je dat boven- en ondergrondse historische facetten bekend zijn of onderzocht worden. Zo komt het erfgoed tot z’n recht, terwijl de stad zich verder ontwikkelt.

Archeoloog Den Bosch

Dit ga je doen als archeologisch adviseur ruimtelijke planvorming

Het bodemarchief in en om Den Bosch is enorm rijk. Daarom toets je alle binnenstedelijke bouwplannen voor percelen en panden. Heeft een particulier plannen voor het uitdiepen van een kelder, een kleine aanbouw of de aanleg van een zwembad? Dan kijk je graag mee in de ondergrondse schatkamer. Ook adviseer je vanuit je inhoudelijke kennis bij grotere gebiedsontwikkelingen, waar woningbouw vaak de aanleiding is. Denk aan het Gasthuiskwartier. Zie je de noodzaak van archeologisch (voor)onderzoek? Dan adviseer je daarover en begeleid en beoordeel je het onderzoek. Daarbij geef je de archeologische verwachting aan en raadpleeg je historische bronnen over de ontwikkeling van de locatie.

Jouw belangrijkste taken:

 • Je beoordeelt vergunningaanvragen en stelt voorwaarden bij een vergunning, op basis van het archeologisch beleid. Ook beoordeel je programma’s van eisen voor archeologisch onderzoek. Waar nodig stel je deze programma’s zelf op.
 • Je beoordeelt evaluatierapporten en eindrapportages. Daarbij controleer je of de interpretatie vanuit het veldonderzoek inhoudelijk klopt en toets je of het programma van eisen is gevolgd. Belangrijk: je koppelt de nieuwe archeologische kennis aan eerdere conclusies in de omliggende omgeving. Zo bouw je direct mee aan de historische kennis over de stad.
 • In gemeentelijke projectgroepen adviseer je bij ruimtelijke plannen, ook vanuit de historische ontwikkeling en cultuurhistorische context. Afhankelijk van de grootte van het plan zijn daar verschillende afdelingen bij betrokken, zoals Stedenbouw, Leefomgeving, VTH, Grondzaken en de sector Stadsbeheer. Jouw netwerk binnen de gemeente is dan ook groot.
 • Voor archeologie en cultuurhistorie in bestemmings- of omgevingsplannen lever je bondige en heldere paragrafen aan die (juridisch-technische) informatie bieden over het gebied.
 • Zijn er bijzondere onderzoeksresultaten of unieke vondsten? Dan zoek je contact met je collega’s die deze informatie delen met het publiek. Ook kun je gevraagd worden om eens te presenteren, bijvoorbeeld tijdens een vrijwilligersbijeenkomst.

Hier ga je werken

Bij de afdeling Erfgoed, onderdeel van de sector Stadsontwikkeling, werk je in het team Ontwikkeling en Advies. Vanuit daar werk je nauw samen met collega-archeologen, (bouw)historici en collega’s van de afdelingen Publiek, Onderzoek en Archief. Binnen jouw deskundige team is de sfeer open, positief en ontspannen.

Elke week is er een vast teamoverleg, maar tussendoor weten jij en je enthousiaste en betrokken collega’s elkaar ook goed te vinden. Vanuit jullie eigen invalshoek bespreken jullie projecten of plannen en ontstaan er leuke inhoudelijke gesprekken. Regelmatig ga je samen met collega’s op pad, bijvoorbeeld om inhoudelijk toezicht te houden op de uitvoering van archeologisch onderzoek in de binnenstad. Vanaf medio 2023 is je werkplek in het prachtige erfgoedcentrum, een verbouwde kerk uit 1430.

Erfgoedcentrum Groot Tuighuis

Hier kun je op rekenen

Een uitdagende functie in een prettige werkomgeving waarin open en direct communiceren, resultaat- en klantgerichtheid belangrijk zijn. Je krijgt de mogelijkheid om jezelf op zowel professioneel als persoonlijk vlak te ontwikkelen. Daarnaast heb je de vrijheid om overleg met collega’s op kantoor of afspraken voor locatiebezoeken te plannen wanneer dat het beste in jouw agenda past. Wil je een dag thuiswerken? Dat kan ook!

Dit bieden wij:

 • Een bruto maandsalaris tussen € 3.701,- en € 5.372,- op basis van een 36-urige werkweek (schaal 11), afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring. In uitzonderlijke gevallen is uitloopschaal 12 bespreekbaar, maximaal € 6.103,- bruto per maand.
 • 26 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband) met de mogelijkheid om meer uren per week te werken en zo extra verlof te sparen.
 • Een vrij besteedbaar keuzebudget van 17,05% van je salaris. Dit is opgebouwd uit vakantiegeld, eindejaarsuitkering en bovenwettelijk verlof.
 • Een contract voor een jaar. Bij goed functioneren krijg je daarna een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
 • Een reiskostenvergoeding van 80% als je met het ov reist.
 • Aansluiting bij het ABP-keuzepensioenfonds.
 • De mogelijkheid om je kennis uit te breiden door deelname aan congressen, symposia en vakinhoudelijke cursussen. In overleg met je leidinggevende is er veel mogelijk.

Dit ben jij

Je houdt je ogen en oren goed open en stapt – als je niet direct betrokken wordt – zelf naar voren om mee te denken. Aan initiatiefnemers van ruimtelijke plannen breng je duidelijk en in begrijpelijke taal jouw archeologische kennis over. Daarbij verplaats je je in de ander en overtuig je die van het belang van onderzoek op een bepaalde plek. Ook heb je gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en kun je inhoudelijke discussies voeren als er binnen de gemeente ontwikkelambities zijn die effect hebben op de boven- of ondergrondse historie. Jij gaat voor het werken vanuit integraliteit en zet je samen met collega’s in voor kwalitatief goede plannen.

Verder heb je:

 • Wo-niveau. Vanuit je opleiding tot archeoloog heb je kennis van middeleeuwse archeologie en materiaalkennis.
 • Ervaring in archeologisch veldonderzoek en kennis van opgravingsmethodes en bouwtechnieken in de binnenstedelijke context.
 • Kennis van stedelijke en landschapsontwikkeling en de formele, gemeentelijke archeologische procedures volgens de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie.

Maak het waar bij gemeente ’s-Hertogenbosch

Wil jij als archeologisch adviseur ruimtelijke planvorming een belangrijke rol spelen bij gemeente ’s-Hertogenbosch?

Reageer dan direct via het sollicitatieformulier op de vacaturewebsite van de gemeente 's-Hertogenbosch! Dit kan tot en met 5 februari 2023.

Heb je een vraag over de vacature? Neem dan contact op met Annalies de Graaf, teamcoördinator Ontwikkeling en Advies, via a.degraaf@s-hertogenbosch.nl of 06 - 17 35 39 31. Of met Dieke Wesselingh, hoofd afdeling Erfgoed, via d.wesselingh@s-hertogenbosch.nl of 06 – 11 27 32 12.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling Personeelsmanagement van Stadsontwikkeling via SO-PM@s-hertogenbosch.nl.

Omwille van de planbaarheid hebben we onze agenda’s vast vrijgemaakt op woensdagochtend 15 februari 2023 voor een eerste gesprek. De tweede gespreksronde is gepland op dinsdagmiddag 21 februari 2023.

Hierin kan niet of zelden van worden afgeweken, dus aan jou het verzoek om je agenda alvast te blokken voor deze gesprekken.