Vacature: adviseur monumenten/bouwhistorie (tijdelijk)

Vanwege de vele adviesaanvragen is de gemeentelijke afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch op zoek naar tijdelijke ondersteuning van de twee adviseurs monumenten en bouwhistorie. Ben jij op zoek naar een tijdelijke parttime baan en vind jij het leuk om het team te versterken, reageer dan snel, liefst voor 5 juli 2021.

Als monumentenadviseur werk je dus binnen een klein team aan het voorbereiden en opstellen van bouwplanadviezen. Binnen team Advies en Ontwikkeling ben je, samen met de twee andere adviseurs,  aanspreekpunt voor particulieren, ontwikkelaars en architecten enerzijds en anderzijds de Commissie Monumenten en Welstand. Je werkt ook nauw samen met andere collega’s binnen afdeling Erfgoed en van andere afdelingen.

Functie inhoud

 • Je adviseert in- en externe initiatiefnemers over restauraties en instandhouding van monumenten en panden in beschermde stads- en dorpsgezichten en over de cultuurhistorische waarden. De volgende deeltaken zijn daarbij te onderscheiden:
 • Je beoordeelt restauratie- en verbouwplannen bij rijks- en gemeentelijke monumenten in het kader van de omgevingsvergunningen en adviseert de Monumenten- en Welstandscommissie.
 • Geeft advies bij wijzigingen in het kader van de omgevingsvergunning over sloop en wijzigingen bij panden gelegen in de beschermde stads- en dorpsgezichten.
 • Fungeert als gesprekspartner voor eigenaren/architecten en projectontwikkelaars en geeft informatie bij het opstellen van restauratie-, verbouwingsplannen, herbestemmingsprojecten en onderhoudsplannen. Ook met betrekking tot verduurzamen geef je advies op maat.
 • Fungeert als gesprekspartner voor andere organisatieonderdelen over de wijze waarop bouwhistorische,  bouwkundige, stedenbouwkundige en (historisch) landschappelijke elementen en andere cultuurhistorische waarden in de planvorming kunnen worden verwerkt.
 • Het adviseren van andere afdelingen en externe partijen over bouwhistorische en historisch landschappelijke elementen en cultuurhistorische waarden bij de voorbereiding van bestemmingsplannen.
 • Verricht, samen met een buiteninspecteur van de afdeling VTH (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving), kwaliteitsinspecties en beoordeelt de uitvoeringswerkzaamheden bij bovengenoemde projecten.
 • Levert technische ondersteuning en adviezen aan initiatiefnemers en de inspecteurs van Toezicht.
 • Het signaleren van ontwikkelingen m.b.t. bouwplannen, bestemmingsplannen e.d. die inhoudelijk van belang zijn voor het werkterrein van de afdeling.
 • Het waar nodig verrichten van (archivalisch)historisch- en bouwhistorisch onderzoek ten behoeve van het opstellen van adviezen.
 • Het verwerken van informatie in adviezen, beleidsnota’s en rapporten.

Wie ben je

Je hebt minimaal een HBO werk- en denkniveau, bijvoorbeeld bouwkunde/architectuur in combinatie met een restauratieopleiding. Of een opleiding MTO restauratiemedewerker met aanvullende bijscholing en aantoonbare ruime ervaring in een vergelijkbare functie. Je hebt kennis op het gebied van bouwhistorie, monumentenzorg, cultuurhistorie, restauratie(techniek) en architectuurgeschiedenis. Je kunt goed communiceren, bent een goede gesprekspartner, kan situaties inschatten en analyseren en daarmee beoordelen waar de kansen liggen.

Ons aanbod

Het betreft een tijdelijke baan voor (minimaal) een half jaar, op parttimebasis (16-24 uur per week, in overleg). Afhankelijk van de werkdruk binnen het team is verlenging mogelijk. Betreft bij voorkeur inhuur op ZZP-basis.

Voor verdere informatie of je reactie mail of bel met Annalies de Graaf, teamleider Ontwikkeling & Advies, afdeling Erfgoed, gemeente ’s-Hertogenbosch. (a.degraaf@s-hertogenbosch.nl  06-17353931).