Open Monumentendag 2022

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 openen meer dan 70 monumenten in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught weer gratis hun deuren. Ook zijn er extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekuitvoeringen. Het thema van dit jaar is duurzaamheid. Kijk voor alle info over de open monumenten en activiteiten op www.bezoekmonumentendag.nl.

De Moriaan
Het verduurzaamde rijksmonument De Moriaan is gratis te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Wethouder Marianne van der Sloot hoopt dat ook dit jaar weer heel veel mensen de mooie monumentale panden in onze gemeente bezoeken, die zij typeert als ‘verborgen schatten’:  “Het is dé kans om een plek of gebouw van binnen te bekijken waar je normaal niet komt. Dat maakt dit monumentenweekend zo bijzonder. Bovendien hebben we een speciaal thema dit jaar. Laat je daarom verrassen. En kom kijken hoe historische gebouwen gereed zijn gemaakt voor de toekomst, zodat ook komende generaties hiervan kunnen genieten”

Zaterdag 10 september

De deelnemende monumenten in de Bossche binnenstad openen zaterdag hun deuren. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Grote Kerk en luister naar het orgelspel, kom meer te weten over de restauratie en verduurzaming van de voormalige smederij in de Sint-Jorisstraat en bekijk een middeleeuwse kelder onder de Markt bij Hotel Central. In de 800-jarige Sint-Janskathedraal is speciaal voor dit monumentenweekend een expositie ingericht.

Zondag 11 september

Op zondag ben je welkom in het Bossche buitengebied (zoals Bokhoven, Engelen, Rosmalen en Nuland) en in de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught. Kom voor een rondleiding naar de Standerdmolen in Rosmalen, maak met een gids een wandeling naar de waterkrachtcentrale van Sint-Michielsgestel of beklim de Lambertustoren in Vught. Bijzonder is ook de ‘parapluroute’ in Berlicum langs historische hooibergen.

Verduurzaamde Smederij
De verduurzaamde oude smederij in de Sint Jorisstraat is geopend tijdens Open Monumentendag

Route app
Met de Erfgoed 's-Hertogenbosch Route App heb je alle informatie over de open monumenten continu bij de hand

Bekijk het programma

Kijk voor alle info over de open monumenten en activiteiten op www.bezoekmonumentendag.nl. Hier vind je een interactieve kaart en een speciale route app met het programma, de openingstijden en extra informatie zoals historische foto’s en 3D-reconstructies. Op de website staan ook alle adressen waar gratis gedrukte plattegronden kunnen worden afgehaald met daarop deopengestelde monumenten. Dat kan onder andere in het Stadhuis te ’s-Hertogenbosch, de Jumbo in Sint-Michielsgestel en DePetrus in Vught.

Haal het monument in huis

Voor 21 prachtige monumenten in ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught hoef je het huis niet uit. Die kun je thuis via je computer verkennen. Nieuw dit jaar: het Huis van Bosch, de Moriaan en het oude Paleis van Justitie! Ontdek het verborgen erfgoed op www.bezoekmonumentendag.nl

Organisatie Open Monumentendag

Open Monumentendag wordt samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught georganiseerd door het lokaal comité van binnenstad en buitengebied. Uiteraard kan dit evenement alleen worden gerealiseerd dankzij de enthousiaste inzet en belangeloze medewerking van de vele monumenteneigenaren, heemkundekringen, de Blauwe Engelen en andere vrijwilligers en samenwerkingspartners.

Meer info