gebieden

Vismarkt met stadskraan

Vanaf begin 1400 was aan het hoofd van de Binnenhaven een vismarkt gevestigd. Tegenwoordig loopt daar de Visstraat. 

In 1442 werd op de Vischmarkt een hijswerktuig geplaatst om vrachten, waaronder veel vis, vanuit de schepen in de Binnenhaven op straat te lossen. De arbeiders die deze hijskraan bedienden, werden kraankinderen genoemd. De hijskraan werd in de volksmond 'De Wip' genoemd.

3D reconstructie van de stadskraan rond 1500

In 1872 nam de gemeenteraad het besluit de Binnendieze in de Lepelstraat te overkluizen en voortaan op deze overwelfde plek de vismarkt te houden. De raad ging akkoord en er werd gebouwd. Op 13 februari 1874 opende de vismarkt op haar nieuwe plek in de Lepelstraat.


Bedrijvigheid in de binnenhaven, gezien vanaf de Brede Haven. Links gedeelte Visstraat met rechts daarvan Karrenstraat en Vischmarkt. Links de kraan. Datering: 1860 (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch


Bank voor de visverkoop in 1931. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)


Visverkoop bij het afscheid de heer Dorenbosch als directeur afslager op 25 april 1941. (Bekijk op Beeldbank Erfgoed 's-Hertogenbosch)

Door het oorlogsgeweld raakte de omgeving in oktober 1944 zwaar beschadigd. Tegenwoordig wordt er op de Vismarkt doorgaans geen vis meer verkocht. Het is een doorsteek van het station richting Uilenburg. Het beeld wordt gedomineerd door horecagelegenheden en enkele winkeltjes.

Meer over

3D

Ook interessant

voorwerpen

De Jacobsschelp

Jacobsschelpen waren souveniers die pelgrims meenamen uit Santiago de Compostella.